Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi 49 yaşında

A+
A-
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi 49 yaşında
expand

Ersin DEMİR/SAMSUN, (DHA)- SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, üniversitenin bu yıl 49’ncu kuruluş yıldönümünü kutladıklarını belirterek, “OMÜ, 2023 yılı içerisinde yaptığı çalışmalar neticesinde, Yüksek Öğretimde İnovasyon ve Başarı ödülüne layık görülmüştür” dedi.

OMÜ, Karadeniz Bölgesi’nin ekonomik ve kültürel hayatına soluk getirmek ve bölgeye katkı sağlamak amacıyla 1975 yılında kuruldu. Bu yıl kuruluşunun 49. yılını kutlayan OMÜ’de, 20 fakülte, 1 yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 3 enstitü, 1 konservatuvar ve 27 uygulama araştırma merkezi bulunuyor. 53 bin 618 öğrencisi, 2 bin 318 akademisyeni ve 2 bin 464 idari personeli bulunan OMÜ, 111 ülkeden 5 bin 510 uluslararası öğrenci sayısı ile Türkiye’deki tüm üniversiteler arasında en çok sayıda uluslararası öğrencisi olan ilk 5 üniversiteden biri. 8 bin 800 dönümlük alanda kurulu olan ve araştırma üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini söyleyen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yaüvuz Ünal, “Girişimci ve yenilikçi üniversiteler arasında 11 basamak yükselmek suretiyle kendisine 35. sırada yer bulmuş, WeboMetric’de 29. sıradan 21. sıraya yükselmiş, etkili üniversiteler arasında 18. sırada yer almıştır” diye konuştu.

‘OMÜ KENDİ EKOSİSTEMİNİ KURDU’

OMÜ’nün, AR-GE ve patentleme konusunda Türkiye’nin ilk 10 üniversitesi arasında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünal, “Kuruluşunun 49. yılını kutlayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi, girişimci ve yenilikçi bir vizyonla yoluna devam etmektedir. Bu vizyonla yaptığı planlama ve yatırımlarla OMÜ, 2023 yılı içerisinde yaptığı çalışmalar Yüksek Öğretimde İnovasyon ve Başarı ödülüne layık görülmüştür. Üniversiteler arasındaki indekslere baktığımızda, OMÜ pozisyonunu sürekli olarak yükselten ve kendi ekosistemini kuran bir yapıya sahiptir. Üniversitemiz, URAP’ta 31 sıradan 26. sıraya yükseldi. Özellikle AR-GE, patentleme, patentlerin ticarileştirmesi noktasında ise Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk 10’daki yerini sabitlemiş gibi gözüküyor. Ürettiği nitelikli sağlık hizmetiyle bölgenin güvencesi haline gelmiş, lisans düzeyindeki projeleri destekleme suretiyle üniversitedeki öğrenci tercihini yönlendirmiş, yüksek lisans ve doktoradaki araştırmacıları burslandırmak suretiyle de kendi geleceğini kurma çabası içerisine girmiştir” ifadelerini kullandı.

‘KENDİ MESLEK LİSEMİZİ KURDUK’

Üniversitedeki eğitim programlarının sektörel ihtiyaçlara yönelik olarak yeniden gözden geçirildiğini belirten Prof. Dr. Ünal, “OMÜ bünyesinde, yeni kurulan Eczacılık Fakültesi ile birlikte 20 fakülte, 3 enstitü, 13 meslek yüksek okulu bulunmaktadır. Hem lisans düzeyinde yaptığı eğitimle, hem de sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanı yetiştirme noktasında müfredatını gözden geçirmiş, ihtiyaç duyulan ara elemanı yetiştirme noktasında Sürekli eğitim Merkezi üzerinden hazırladığı eğitim programları sayesinde sektörün ihtiyacını karşılar hale gelmiş, aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan bir protokol çerçevesinde OMÜ Meslek Lisesi’ni kurmuş ve kendi altyapısını oluşturma noktasında hem bölgeye katkı sağlama hem de bölgeden ciddi anlamda destek alma yoluna gitmiştir” dedi.

‘BÖLGEYE GÜVENCE VE TEMİNAT OLDU’

OMÜ bünyesinde yapılan araştırmaların, yatırımcılara teminat oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Araştırma politikasında özellikle bölgede üretilen hem sınai ürünler hem de zirai ürünleri dikkate almak suretiyle nitelikli araştırmaları öncelikli alan olarak tanımlamıştır. Bu bağlamda kenevir ile alakalı 34 tane proje yapmış, sektörün ihtiyaçlarını karşılama noktasında da akademik personelin danışmanlığını sektörün hizmetine sunmuştur. Bu haliyle OMÜ, 50. yılına giderken, yarım asırlık bir tarihinde sadece kendi güçlü yapısını kurmakla kalmamış, aynı zamanda bölgenin ihtiyacını karşılayan, bölgeye nitelikli yatırımcının gelmesi için bir güvence, bir teminat oluşturmuştur” diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.